Μη μιλάς για πολιτική! Εμπόδια για Κινέζους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό

By | October 5, 2023

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, όταν έστειλα το γιο μου στο κολέγιο και τον αποχαιρέτησα, ένιωσα μια έκρηξη θλίψης ως πατέρας. Αφού επέστρεψα σπίτι, μίλησα με τον γιο μου στο τηλέφωνο την επόμενη μέρα, ρώτησα για διάφορες πτυχές της κατάστασης και τον ρώτησα επίσης για τις εντυπώσεις του από τους νέους συμμαθητές του. Είπε ότι συνάντησε δύο πρωτοετείς φοιτητές που μόλις είχαν φτάσει από την Κίνα τυχαία. Οι δυο τους είχαν πάει μόνο λίγες μέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αγγλικά τους δεν ήταν άσχημα, αλλά είπαν μερικά πράγματα που εξέπληξαν τον γιο μου. Τρεις ή τέσσερις Αμερικανοί φοιτητές ήταν μαζί και όλοι κουβέντιασαν για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ.

“Μη μιλάς για πολιτική!” είπε ένας από τους Κινέζους φοιτητές με ενθουσιασμό.

“Τι;…” Ο Αμερικανός συμμαθητής ήταν λίγο μπερδεμένος.

“Αυτό είναι πανεπιστήμιο!” είπε ο δεύτερος Κινέζος συμμαθητής. “Συγκεντρώσου στις σπουδές σου και μη μιλάς για πολιτική!”

Αυτή η συνομιλία προκάλεσε σύγχυση στον γιο μου, ο οποίος με ρώτησε τι συνέβαινε. Του είπα ότι πιθανότατα πριν φύγουν αυτοί οι δύο Κινέζοι συμμαθητές τους από την Κίνα, ο πολιτικός σύμβουλος τους είπε ότι πήγατε στο εξωτερικό για σπουδές και δεν ασχοληθήκατε ποτέ με την πολιτική. Οι δύο νέοι υπάκουσαν και ακολούθησαν τις εντολές σαν μηχανή.

Ωστόσο, όταν έχω διδάξει Κινέζους φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια τα τελευταία δέκα χρόνια, έχω διαπιστώσει ότι αντιμετωπίζουν διάφορα εμπόδια. Το πρώτο και μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη επάρκειας στα αγγλικά. Το δεύτερο εμπόδιο είναι η οικονομική και κοινωνική πίεση που αισθάνονται για να επιτύχουν στις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους έχουν επενδύσει σε αυτές. Το τρίτο εμπόδιο είναι η διαφορετική πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα στο εξωτερικό, η οποία προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια.

Ένα ακόμα σημαντικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι φοιτητές είναι η πολιτική ατζέντα που τους έχει επιβληθεί από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν τις σκοτεινές πλευρές της Κινεζικής ιστορίας, καθώς η εκπαίδευσή τους στην Κίνα είναι περιορισμένη σε αυστηρά επιλεγμένα και λάμπει μέρη της ιστορίας. Το ΚΚΚ ελέγχει την εκπαίδευση και επιβάλλει την ιδεολογία του, καθιστώντας την ανεξάρτητη σκέψη δύσκολη.

Το εμπόδιο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο για τους Κινέζους φοιτητές στο εξωτερικό, καθώς αισθάνονται την ανάγκη να αποδείξουν ότι δεν ακολουθούν τις πολιτικές του ΚΚΚ. Αλλά το γεγονός ότι είναι Κινέζοι τους καθιστά στόχο για κριτική, ακόμη και από τους συμμαθητές τους. Αυτή η σύγχυση και ανασφάλεια μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ανεξάρτητης σκέψης και αυτοπεποίθησης.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το εμπόδιο, πρέπει να δώσουμε στους φοιτητές την ευκαιρία να ακούσουν πραγματικές ιστορίες από Κινέζους που έχουν αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πολιτικής του ΚΚΚ. Μία τέτοια ιστορία είναι αυτή του Hu Jie, που με την ταινία του “Searching for Lin Zhao’s Soul” αποκαλύπτει τις σκοτεινές πλευρές της Κινεζικής ιστορίας κατά την εποχή του Μάο. Αυτή η ταινία παρουσιάζει αξιόπιστες φωνές από Κινέζους που έζησαν αυτήν την περίοδο και βοηθάει τους φοιτητές να κατανοήσουν την πραγματική Κίνα, ανεξάρτητα από την επίδραση της πολιτικής του ΚΚΚ.

Ας δώσουμε στους φοιτητές την ευκαιρία να ακούσουν διάφορες πλευρές και να αναπτύξουν τη δική τους κρίση. Έτσι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να αναπτύξουν ανεξάρτητη σκέψη, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας στις σπουδές τους στο εξωτερικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *