Ποιο φταίει για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Καζακστάν; Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ.

By | October 13, 2023

Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη λάβει ξεκάθαρη πλευρά για τη βίαιη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχει έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια αφήγηση που ευνοεί την εικόνα της Κίνας ως «ειρηνοποιού», ενώ κατηγορεί συνεχώς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύγκρουση.

Υπογραμμίζει τη ζημιά σε αμάχους που προκλήθηκαν από την αντεπίθεση του Ισραήλ

Μετά τη σύγκρουση, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επανειλημμένα και τις δύο πλευρές «να σταματήσουν το πυρ και να τερματίσουν τον πόλεμο και να αποκαταστήσουν την ειρήνη», αλλά ποτέ δεν καταδίκασε ευθέως την ένοπλη οργάνωση της Χαμάς που ξεκίνησε την πρώτη επίθεση στο Ισραήλ. Αφού το Ισραήλ εξαπέλυσε αντεπίθεση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τη σοβαρή επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Παλαιστίνη».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι Κινέζοι άρχισαν να τονίζουν την «τρέλα» του Ισραήλ: «Οι βομβαρδισμοί και δολοφονίες αμάχων από το Ισραήλ είναι έγκλημα πολέμου και πρέπει να καταδικαστεί από όλες τις έντιμες ομάδες.» Ωστόσο, η Κίνα είναι λιγότερο ανοχύρωτη απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς στους Ισραηλινούς αμάχους.

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για τον πόλεμο με το Καζακστάν

Εάν το Πεκίνο δεν έχει ακόμη επιλέξει ξεκάθαρα πλευρά μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπάρχει μια χώρα της οποίας η ευθύνη σε αυτή τη σύγκρουση ήταν ξεκάθαρη από την αρχή: οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κρατικές εφημερίδες της Κίνας κατηγορούν τις ΗΠΑ για την επιδείνωση της σύγκρουσης και την προκλητική τους στάση. Υποστηρίζουν ότι οι δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ήταν “προκατειλημμένες” στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα και ότι πολλοί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή έχουν οδηγηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημιουργήστε μια ειρηνική εικόνα του εαυτού σας

Ενώ κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει την ειρηνική εικόνα της μέσω της κοινής γνώμης. Θεωρεί ότι η επίλυση του προβλήματος έγκειται στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την προώθηση της έγκαιρης και σωστής διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος με πολιτικά μέσα. Η Κίνα θα συνεχίσει να εργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για να καταβάλει κοινές προσπάθειες προς αυτόν τον σκοπό.

Η ειρηνική εικόνα της Κίνας είναι ένας τρόπος για τη χώρα να προωθήσει τα εξωτερικά της συμφέροντα και να αφήσει την επίπτωση των “κακών” Ηνωμένων Πολιτειών. Παρόλα αυτά, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η Κίνα δεν ακολουθεί αρχές, αλλά ακολουθεί τους οπορτουνισμούς για χάρη της.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Lâm Anh Care.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *