«Πρόδοτες στις Ηνωμένες Πολιτείες» VS «Κινέζοι κατάσκοποι» Μπορούν να συνεχιστούν οι ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας;

By | October 8, 2023

(Φωτογραφία Jiang Zhen, VOA)
μερίδιο

Σχόλια (14)

Τυπώνω

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ –
Καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν φτάσει σε χαμηλό σημείο τα τελευταία χρόνια, επηρεάστηκαν και οι ακαδημαϊκές ανταλλαγές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Στην Κίνα, η ατμόσφαιρα της αναφοράς κατασκόπων σε εθνικό επίπεδο όχι μόνο αποθαρρύνει τους αλλοδαπούς, μερικοί άνθρωποι αποκαλούν αυτούς που έχουν σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες «προδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες»· στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένους Κινέζους φοιτητές που έρχονται για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι θα γίνουν κατάσκοποι για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και θα βοηθήσουν στην κλοπή και τη μεταφορά αμερικανικής τεχνολογίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα εξακολουθούν να θέλουν να έχουν ακαδημαϊκές ανταλλαγές;

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια καλλιεργούν ταλέντα για την Κίνα;

Στις 3 Οκτωβρίου, το Ινστιτούτο Steamboat, μια αμερικανική συντηρητική ομάδα, διεξήγαγε μια συζήτηση στο Ντάλας του Τέξας, σχετικά με το εάν οι κίνδυνοι από τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας υπερτερούσαν των οφελών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και υπάρχει συζήτηση για το εάν τα πανεπιστήμια πρέπει να ασχοληθούν το θέμα. Η θετική πλευρά της συζήτησης είναι ο Yu Maochun, πρώην σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Κίνα, ο οποίος θεωρείται από τους Κινέζους ως ο μεγαλύτερος «προδότης στις Ηνωμένες Πολιτείες», ενώ η αρνητική πλευρά είναι ο Yasheng Huang, καθηγητής πολιτικής οικονομίας και αναπληρωτής πρύτανης του MIT Sloan School of Management.

Ο Yu Maochun VS Huang Yasheng πραγματοποίησε μια συζήτηση στο Ινστιτούτο Έρευνας Ατμοπλοίων στις 3 Οκτωβρίου με θέμα “Ακαδημαϊκές ανταλλαγές Κίνας-ΗΠΑ: Οι κίνδυνοι υπερτερούν των οφελών;”
Ο Yu Maochun VS Huang Yasheng πραγματοποίησε μια συζήτηση στο Ινστιτούτο Έρευνας Ατμοπλοίων στις 3 Οκτωβρίου με θέμα “Ακαδημαϊκές ανταλλαγές Κίνας-ΗΠΑ: Οι κίνδυνοι υπερτερούν των οφελών;”
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε κατά την έναρξη της συζήτησης: «Η ερευνητική εργασία εξαιρετικών κινεζικών ταλέντων έχει πράγματι ωφελήσει μερικά από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρέπει επίσης να καταλάβουμε σαφώς ότι το ΚΚΚ έχει τη δική του αποστολή Πρέπει να σκεφτούμε ξεκάθαρα μέσα από συζητήσεις όπως η σημερινή πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αντιδράσουν κατάλληλα.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπηρετούσε υπό τον Πομπέο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν λάβει ορισμένα μέτρα για να περιορίσουν τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, όπως η αύξηση του ελέγχου των ακαδημαϊκών ανταλλαγών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και ο περιορισμός του στρατιωτικού προσωπικού. Κινέζοι φοιτητές από ξένο υπόβαθρο έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για ακαδημαϊκές ανταλλαγές. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν το Πρόγραμμα Fulbright, ένα διεθνές πρόγραμμα ακαδημαϊκών ανταλλαγών με την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, περιόρισαν τον αριθμό των Κινέζων φοιτητών που σπουδάζουν μαθήματα υψηλής τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και απαγόρευσαν Κινέζους μελετητές να συμμετέχουν σε ευαίσθητες έρευνες. Τα τελευταία χρόνια, τα Ινστιτούτα Κομφούκιου, τα οποία κάποτε άκμασαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, έκλεισαν σε μεγάλη κλίμακα λόγω της αντίθεσης των κυβερνήσεων των πολιτειών και του Κογκρέσου.

Ο Νίκολας Μπερνς, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα, ανέφερε σε συνέντευξή του τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 300.000 Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υπάρχουν μόνο περισσότεροι από 300 Αμερικανοί που σπουδάζουν στην Κίνα. Σύμφωνα με τον Yu Maochun, ο οποίος κάποτε υπηρέτησε ως σύμβουλος πολιτικής του Πομπέο για την Κίνα, περίπου το 90% αυτών των φοιτητών θα επιλέξει να επιστρέψει στην Κίνα.

Ο Yu Maochun, τώρα καθηγητής Ανατολικής Ασίας και στρατιωτικής ιστορίας στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ και διευθυντής του Κέντρου Κίνας στο Ινστιτούτο Hudson, συνόψισε το φαινόμενο των Κινέζων φοιτητών που επιστρέφουν στην Κίνα μετά την εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλλιεργεί τα καλύτερα ταλέντα για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Είπε: “Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κίνας είναι ουσιαστικά ανίκανο να καλλιεργήσει μεγάλο αριθμό ταλέντων και το ΚΚΚ χρειάζεται αυτά τα ταλέντα για να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του, να εκσυγχρονίσει την οικονομία και τον στρατό του και να ενισχύσει την κυριαρχία του στους ανθρώπους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί Κίνα Μόνο ανατρέποντας την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται εδώ και δεκαετίες μπορεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα νέο διεθνές σύστημα με επίκεντρο τον εαυτό της».

Ο Yu Maochun συνέκρινε Ινδούς και Κινέζους φοιτητές που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Αν συγκρίνετε μαθητές από την Ινδία, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν επίσης πολλοί μαθητές από την Ινδία, αλλά μόνο το 20% από αυτούς επιστρέφουν στην Κίνα και οι περισσότεροι από αυτούς μένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν κοιτάξετε τη Silicon Valley, θα γνωρίζουν ότι πολλοί ηγέτες του κλάδου υψηλού επιπέδου είναι από την Ινδία και έχουν συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών. “Έχω συνεισφέρει.” Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλές αναφορές που πιστεύουν ότι ο λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι φοιτητές επιλέγουν να Η επιστροφή στην Κίνα οφείλεται στο ότι είναι «δύσκολο» να μείνεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Yu Maochun είπε στο τέλος της συζήτησης ότι δεν υποστήριξε την πλήρη διακοπή των ακαδημαϊκών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι υπερτερούσαν των οφελών. Επεσήμανε επίσης ότι οι τρέχουσες θέσεις των Ρεπουμπλικανικών και Δημοκρατικών κομμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδιαίτερα συνεπείς στη σκληρή στάση τους απέναντι στην Κίνα.

Ο Αμερικανός μελετητής Ντέιβιντ Μόζερ έζησε στην Κίνα για δεκαετίες και ήταν διευθυντής του ακαδημαϊκού προγράμματος «China Educational Tours» (CET) στο Πανεπιστήμιο Capital Normal της Κίνας. Είπε στη VOA ότι ένιωθε ότι η δήλωση του Yu Maochun ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καλλιεργούν ταλέντα για την Κίνα είχε νόημα. «Νομίζω ότι ο Yu Maochun αναφέρεται στους τομείς της επιστήμης και της μηχανικής, όπως η επιστήμη των υπολογιστών, η γενετική κ.λπ.… Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύουν πράγματι μια νέα γενιά Κινέζων φοιτητών και θα επιστρέψτε στην Κίνα στο μέλλον για να σπουδάσετε σε αυτούς τους τομείς. Κάντε μια συμβολή. Αυτό είναι καλό για αυτούς τους φοιτητές και την Κίνα, αλλά όχι απαραίτητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση».

Ωστόσο, ο Mo Dawei πιστεύει ότι οι ανθρωπιστικές επιστήμες είναι ένα άλλο θέμα. “Νομίζω ότι οι ανταλλαγές σε φιλελεύθερες τέχνες όπως η ανθρωπολογία και η ιστορία είναι κερδοφόρες μεταξύ τους και κανείς δεν κινδυνεύει. Δεν είναι κακό για τους Κινέζους φοιτητές να επιστρέφουν στην Κίνα αφού μάθουν την αμερικανική κουλτούρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. “

Ο William Kirby, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου “Empire of Ideas”, πιστεύει ότι η επιστροφή Κινέζων φοιτητών στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους είναι μέρος του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Είπε στη VOA: “Πρώτα απ’ όλα, η Κίνα είναι η πατρίδα τους. Δεύτερον, οι ευκαιρίες και η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στην Κίνα ήταν ανώτερες από εκείνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μέχρι πρόσφατα. Αυτές είναι απλώς ευκαιρίες για προηγμένη έρευνα, κάτι που είναι φυσιολογικό. . Αυτό είναι μέρος του ανταγωνισμού στον κόσμο».

Είναι οι αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις γεμάτες με Κινέζους κατασκόπους;

Εκτός από την ανησυχία για την καλλιέργεια ταλέντων για την Κίνα, μερικοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν επίσης ότι οι Κινέζοι φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά οι φοιτητές στην επιστήμη και τη μηχανική, θα κλέψουν και θα μεταφέρουν αμερικανική τεχνολογία. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πομπέο έκανε ένα βίντεο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους λέγοντας ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα χρησιμοποίησε ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών για να υπονομεύσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και να φυτέψει κατασκόπους μεταξύ των διεθνών φοιτητών.

Ο Πομπέο είπε: «Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους φοιτητές που έρχονται εδώ για να σπουδάσουν και κατά καιρούς στέλνει κατασκόπους εδώ μαζί τους. Κάποτε έλαβα αναφορές ότι το προξενείο του ΚΚ στις Ηνωμένες Πολιτείες , μέσω οργανώσεων πανεπιστημιούπολης που ελέγχονται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μέσω κραυγαλέου εξαναγκασμού. Εκτός από τον εκφοβισμό, τον έλεγχο και τον εκφοβισμό ξένων φοιτητών από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΚΚΚ ξοδεύει επίσης χρήματα για να αγοράσει επιρροή, στέλνοντας κρυφά δισεκατομμύρια δολάρια σε μη δηλωθέντα κεφάλαια Αμερικάνικες πανεπιστημιουπόλεις. Αυτό δεν είναι γενναιοδωρία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κατασκοπεία. Το ΚΚΚ χρησιμοποιεί επίσης το Σχέδιο Χιλιάδων Ταλέντου που στρατολογεί τους κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές μας.”

Από το 2013 έως σήμερα, πολλές υποθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αφορούν το κινεζικό πρόγραμμα ταλέντων “Thousand Talents Plan”, συμπεριλαμβανομένου του Charles M. Lieber, του πρώην προέδρου του Τμήματος Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που καταδικάστηκε και καταδικάστηκε τον Απρίλιο φέτος. , ο Turab Lookman, πρώην υπάλληλος του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Άλαμος που καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, και ο Li Xiaojiang, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Emory που ομολόγησε την ενοχή του τον Μάιο του 2020. -Jiang Li), πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, Dr. Ο Τζέιμς Πάτρικ Λιούις που παραδέχτηκε την ενοχή του τον Μάρτιο του 2020 και ο πρώην καθηγητής Βιρτζίνια Tech Zhang Yiheng που καταδικάστηκε το 2019.

Ο Huang Yasheng, αναπληρωτής πρύτανης του MIT Sloan School of Management και καθηγητής πολιτικών οικονομικών, είπε σε μια συζήτηση στο Steamship Institute ότι δεν είναι σωστό να πούμε ότι «οι αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις είναι γεμάτες από Κινέζους κατασκόπους». Επισήμανε ότι η έρευνα που γίνεται από τα περισσότερα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ταξινομημένη. Είπε: “Επειδή η έννοια του “κατάσκοπος” είναι ότι ένα άτομο συλλέγει και αναφέρει κρυφά πληροφορίες, και αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης μυστικές. Αλλά στον ακαδημαϊκό κόσμο, όλα είναι τόσο δημόσια όσο ένα άρθρο των New York Times, και δεν μπορούμε να το φανταστούμε Ένα άτομο θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κατασκοπεία για συλλογή πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν στους New York Times.”

Ο Huang Yasheng τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές με την Κίνα επειδή «οι Ηνωμένες Πολιτείες το χρειάζονται αυτό». Είπε: “Η επιστημονική εργασία γίνεται από εκατομμύρια άτομα και είναι μια δαπανηρή και εντατική δραστηριότητα. Η επιστημονική έρευνα απαιτεί πολλούς, πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο καθηγητές, αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μεταδιδακτορικούς υποτρόφους, βοηθούς ερευνητές και εργαστήριο πειραματιστών τεχνικοί κ.λπ. Η Κίνα είναι πλέον η μεγαλύτερη πηγή μεταπτυχιακών φοιτητών στους τομείς της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες τους δώσουν την ευκαιρία, οι περισσότεροι από αυτούς τους Κινέζους φοιτητές θα επιλέξουν να μείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ωστόσο, ο Huang Yasheng παραδέχτηκε ότι οι ακαδημαϊκές ανταλλαγές με την Κίνα ενέχουν κινδύνους, όπως ακριβώς η οδήγηση με τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων. Είπε: “Ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων υπάρχει, αλλά η σωστή λύση δεν είναι να εγκαταλείψουμε την οδήγηση, αλλά να βελτιώσουμε τα μέτρα ασφαλείας και να επινοήσουμε τρόπους επίλυσης αυτών των κινδύνων. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος είναι ασπρόμαυρος. Νομίζω ότι στην εξωτερική πολιτική της Κίνας Θα πρέπει επίσης να υιοθετήσουμε αυτή τη στάση στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης. Στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης, αυτό που χρειαζόμαστε είναι συμβιβασμός και βελτίωση, παρά μια γενική απαγόρευση, ειδικά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.”

Έχουν αλλοιωθεί τα αμερικανικά πανεπιστήμια από χρήματα από την Κίνα;

Ο Yu Maochun, πρώην σύμβουλος πολιτικής στον Υπουργό Εξωτερικών για την Κίνα, είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι «τα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν διαφθαρεί από χρήματα από την Κίνα». Είπε: “Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ επεσήμανε ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια από την Κίνα σε αμερικανικά πανεπιστήμια δεν έχουν αναφερθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία. Αυτά τα πανεπιστήμια απολαμβάνουν χρήματα από την κινεζική κυβέρνηση, επομένως είναι πολύ σημαντικό εάν θα καταπολέμηση των κινδύνων της Κίνας. Είναι δύσκολο να το πούμε».

Ένα δελτίο τύπου στον ιστότοπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις 2 Οκτωβρίου ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια επιβλήθηκε πρόστιμο 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή δεν ανέφερε ότι 12 μέλη ΔΕΠ του Στάνφορντ έλαβαν κεφάλαια από ξένες πηγές. Η πηγή είπε ότι το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έκανε αίτηση για ερευνητικά κεφάλαια από πέντε εθνικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατού και της NASA, μεταξύ 2015 και 2020, αλλά δεν αποκάλυψε στους παραπάνω οργανισμούς το γεγονός ότι οι ερευνητές έλαβαν ξένα κεφάλαια σύμφωνα με τους κανονισμούς. Ένας από τους ερευνητές είχε χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο Fudan στην Κίνα.

Άγαλμα του John Harvard στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ΗΠΑ. (Φωτογραφία αρχείου, 13 Αυγούστου 2019)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
“Τα χρήματα του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν έρχονται δωρεάν” – Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου παροτρύνουν τον Μπάιντεν να ερευνήσει τα κολέγια που λαμβάνουν τεράστιες δωρεές από την Κίνα
Ο Ke Weilin, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διαφωνεί με τη δήλωση ότι «τα αμερικανικά ιδρύματα είναι αλλοιωμένα από κινεζικά κεφάλαια». Ο Ke Weilin είπε σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής: “Τα κινεζικά πανεπιστήμια δεν αποτελούν απειλή για την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα, πιστεύω ότι τα κινεζικά πανεπιστήμια είναι πολύτιμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο από αυτή την άποψη Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν προέρχεται από την Κίνα, αλλά από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Είπε ότι οι επενδύσεις σε δημόσια ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περισσότερες από 40 από τις 50 πολιτείες μειώνονται από την ύφεση του 2008. “Εάν εμείς οι ίδιοι μειώσουμε τις επενδύσεις, τότε στο μέλλον δεν θα είμαστε πλέον νούμερο ένα. Άλλες χώρες, ίσως η Κίνα, θα γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες”, είπε.

Όλοι στην Κίνα αναζητούν κατασκόπους και οι Αμερικανοί ανησυχούν για την ασφάλειά τους στην Κίνα

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Σύμβουλος Πολιτικής για την Κίνα, Yu Maochun, μίλησαν και οι δύο για τη σοβαρή ανισορροπία μεταξύ των Αμερικανών και των Κινέζων φοιτητών στις ομιλίες τους. Ο Πομπέο είπε ότι αυτή η κατάσταση δεν οφείλεται μόνο στο ότι οι Αμερικανοί φοιτητές δεν θέλουν να πάνε στην Κίνα, αλλά και επειδή η κινεζική κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους Αμερικανούς φοιτητές να εισέλθουν στα ερευνητικά εργαστήρια των διάσημων πανεπιστημίων τους για να λειτουργήσουν. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο Πομπέο.

Ο Mo Dawei, ένας Αμερικανός μελετητής που ασχολείται εδώ και καιρό με ανταλλαγές φοιτητών πανεπιστημίων ΗΠΑ-Κίνας, είπε στη VOA ότι οι Αμερικανοί θεωρούν τους Κινέζους φοιτητές που σπουδάζουν στις ΗΠΑ ως κίνδυνο και η κινεζική κυβέρνηση κινητοποιεί ολόκληρο τον πληθυσμό για να πιάσει κατασκόπους, κάτι που ανησυχεί τους Αμερικανούς .

Είπε: “Όταν οι Αμερικανοί ήρθαν στην Κίνα, αυτός ο κίνδυνος (ανησυχία για τον κίνδυνο κλοπής και μεταφοράς τεχνολογίας) δεν υπήρχε, αλλά τώρα ανησυχούν ότι η κινεζική κυβέρνηση κινητοποιεί τον κόσμο για να πιάσει κατασκόπους. Αυτός ο φόβος (των κατασκόπων) έχει επιστρέψει γελοίο και υπερβολικό».

Η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας εισήγαγε μια αναθεωρημένη έκδοση του Νόμου για την Αντικατασκοπεία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο οποίος έχει κάνει πολλούς αλλοδαπούς που κάνουν επιχειρήσεις, εργάζονται ή ζουν στην Κίνα να αισθάνονται άβολα.

Ο επίσημος λογαριασμός WeChat του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας της Κίνας εξέδωσε για πρώτη φορά μήνυμα δηλώνοντας ότι ολόκληρη η κοινωνία κινητοποιείται για να διεξαγάγει αγώνα αντικατασκοπίας (διαδικτυακό στιγμιότυπο)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης κοιτάζουν την Κίνα: Όλοι πιάνουν κατασκόπους
Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπήρχαν σχεδόν 15.000 Αμερικανοί φοιτητές που σπούδαζαν στην Κίνα πριν από δέκα χρόνια. Το 2010, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ξεκίνησαν επίσης το πρόγραμμα «100.000 Students to Study in China», προσπαθώντας να επιλέξουν 100.000 Αμερικανούς φοιτητές στην τέσσερα χρόνια Σπουδές στο εξωτερικό στην Κίνα.

Ωστόσο, λόγω του ξεσπάσματος της επιδημίας COVID-19, τα προγράμματα ακαδημαϊκών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και ξένων χωρών ακυρώθηκαν γρήγορα και οι ξένοι φοιτητές άρχισαν να φεύγουν από την Κίνα. Ο αριθμός των ξένων φοιτητών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνονταν ακόμη και πριν από την επιδημία.

Ο Mo Dawei πιστεύει ότι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει οδηγήσει σε λιγότερους Αμερικανούς φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στην Κίνα. Προβλέπει ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν Αμερικανοί φοιτητές που θα σπουδάζουν στην Κίνα στο μέλλον, αλλά ο αριθμός θα είναι πολύ μικρότερος από πριν, και οι περισσότεροι από αυτούς θα επιλέξουν απλώς να σπουδάσουν γλώσσες και όχι μαθήματα κοινωνικών επιστημών.

Είπε: «Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει η θεωρία απειλής για την Κίνα, η οποία κάνει την Κίνα να έχει πολύ κακή εντύπωση στη Δύση τώρα. Οι μαθητές συνήθως πρέπει να λάβουν τη συγκατάθεση των οικογενειών τους πριν αποφασίσουν να σπουδάσουν στην Κίνα, και επί του παρόντος οι γονείς τους και Οι οικογένειες δεν συμφωνούν και πολύ με αυτήν την απόφαση. . Συχνά πρέπει να πούμε σε αυτούς τους μαθητές ότι η Κίνα δεν είναι επικίνδυνο μέρος και ότι η μελέτη εδώ είναι σημαντική, αλλά είναι δύσκολο να τους πείσουμε.”

Η ακαδημαϊκή ελευθερία είναι ένα άλλο εμπόδιο. «Όταν οι μαθητές πηγαίνουν στην Κίνα, θέλουν να μάθουν πολλά για κινεζικά ζητήματα, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο τώρα γιατί υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορούν να μάθουν.» Ο Mo Dawei θυμάται ότι όταν οι Αμερικανοί φοιτητές ήρθαν να σπουδάσουν στην Κίνα για περισσότερα από δέκα χρόνια Πριν, οι δάσκαλοι μπορούσαν να μιλήσουν για ό,τι θέλουν στην τάξη, οι μαθητές μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά σε κινεζικές ΜΚΟ και να συζητούν διάφορα θέματα με Κινέζους συμμαθητές τους, αλλά αυτά έχουν γίνει ταμπού τώρα.

Δεν ανησυχούν μόνο οι ξένοι, αλλά και οι φοιτητές που έχουν σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση μπορεί επίσης να ανησυχούν για το μέλλον τους. Ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν καταστήσει σαφές ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θέσεις δημοσίων υπηρεσιών όταν επιστρέψουν στην Κίνα. Μια ανακοίνωση πρόσληψης από το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Σαγκάης τον Αύγουστο του 2023 ανέφερε ότι άτομα που «σπουδάζουν, εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό για περισσότερους από έξι συνεχείς μήνες» δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη θέση «βοηθητικής αστυνομίας». Επιπλέον, δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό όσοι οι γονείς, οι σύζυγοι ή τα παιδιά τους έχουν μεταναστεύσει εκτός της χώρας και όσοι οι άμεσοι συγγενείς τους, όπως παιδιά ή αδέρφια, είναι παντρεμένοι με αλλοδαπούς.

Ένα σύντομο βίντεο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο μια γυναίκα κατηγορούσε όσους σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «προδότες που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες» και έλεγε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να τους εμπιστευτούν.

Είναι η ακαδημαϊκή ανταλλαγή ΗΠΑ-Κίνας μια κερδοφόρα κατάσταση;

Στην αρχή της συζήτησης στο Ινστιτούτο Steamship, το 54% του κοινού πίστευε ότι οι κίνδυνοι της επικοινωνίας με την Κίνα υπερτερούσαν των οφελών, το 35% πίστευε το αντίθετο και το 12% δεν μπορούσε να αποφασίσει. Ωστόσο, μετά τη συζήτηση, το 73% πίστευε ότι οι κίνδυνοι υπερτερούσαν των οφελών, μόνο το 10% πίστευε ότι τα οφέλη υπερτερούσαν των κινδύνων και το 16% δεν μπορούσε να αποφασίσει.

Ωστόσο, ο Αμερικανός μελετητής Mo Dawei είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι επικίνδυνες, αλλά μάλλον μια κατάσταση που θα ωφεληθεί. Σε μια εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι εύθραυστες, οι ανταλλαγές μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων φοιτητών είναι ακόμη πιο απαραίτητες.

Είπε: “Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ακαδημαϊκή κοινότητα μοιράζονται αυτήν την άποψη μαζί μου. Οι ηγέτες και οι μελετητές και στις δύο πλευρές ανησυχούν όλοι για τη γενική τάση. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι οι ακαδημαϊκές ανταλλαγές είναι κάτι καλό. Ειδικά τώρα η σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι Τόσο εύθραυστο. Έχουμε νέους φοιτητές και από τις δύο πλευρές που πηγαίνουν ο ένας στα πανεπιστήμια του άλλου για να γνωριστούν από πρώτο χέρι. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλύσετε εντάσεις και παρεξηγήσεις. Οι ακαδημαϊκές ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ανταλλαγή τώρα Εμείς ανησυχούν για την ταχεία επιδείνωση».

Ο Ke Weilin, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπε στη VOA ότι έχει πάει στην Κίνα τρεις φορές τους τελευταίους εννέα μήνες και συναντήθηκε με ηγετικές και πολιτικές προσωπικότητες από πανεπιστήμια στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ. Η συναίνεση μεταξύ όλων είναι να ξαναρχίσουν οι εργασίες που διακόπηκαν από την επιδημία το συντομότερο δυνατόν, ακαδημαϊκές ανταλλαγές και αναγνώρισε ομόφωνα τη σημασία της αναζωογόνησης των ανταλλαγών. Είπε: «Είτε πρόκειται για ηγεσία είτε για μελετητές, οι ομοιότητες μεταξύ των κινεζικών και των αμερικανικών πανεπιστημίων υπερτερούν κατά πολύ των διαφορών τους όσον αφορά τις αξίες».

Ο Huang Yasheng, καθηγητής στο MIT, ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν το ίδιο λάθος με την Κίνα και θα κλείσουν τη δική τους πόρτα. Είπε: “Είναι λογικό να επικρίνουμε την Κίνα ότι έκλεισε τη δική της πόρτα, αλλά ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Η Κίνα έκλεισε την πόρτα για φοιτητές και επιχειρηματικές ανταλλαγές. Τώρα οι ξένες επενδύσεις δεν επενδύουν πλέον στην Κίνα. Οι εταιρείες φεύγουν η μία μετά την άλλη. Η Κίνα πληρώνει βαρύ τίμημα. Το τίμημα. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν το ίδιο, το τίμημα θα είναι εξίσου βαρύ».

Ένα άρθρο στη Wall Street Journal στις 6 Οκτωβρίου ανέφερε ότι η Κίνα γίνεται απαγορευμένο μέρος για ορισμένα στελέχη ξένων εταιρειών να ταξιδεύουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *