Πρωτοβουλία Belt and Road στην Ιταλία: Μόνο κατ’ όνομα;

By | October 4, 2023

ΡΩΜΗ-
Στη δέκατη επέτειο της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας, η Ιταλία σκοπεύει να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία Belt and Road και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Κίνας έχουν εισέλθει σε μια ευαίσθητη περίοδο. Ο Κινέζος Πρέσβης στην Ιταλία Jia Guide δεν έκανε καμία αναφορά στην πρωτοβουλία Belt and Road στην ομιλία του σε μια δεξίωση για τον εορτασμό της 74ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ωστόσο, το σχέδιο One Belt, One Road της Κίνας συνεχίζει να προχωρά αθόρυβα. Όχι μόνο η Κίνα πίεσε τις ιταλικές τοπικές κυβερνήσεις και εταιρείες να συμμετάσχουν στην Πρωτοβουλία Belt and Road, αλλά πρόσφατα ένα ιταλικό πανεπιστήμιο ίδρυσε ένα Ινστιτούτο Δρόμου του Μεταξιού.

Η Ιταλία προωθεί μια σειρά σχεδίων αποφυγής κινδύνου.Ταυτόχρονα, οι αλληλεπιδράσεις της Ιταλίας με την Κίνα έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνονται. Αναλυτές πιστεύουν ότι η Ιταλία δεν είναι πρόθυμη να προσβάλει το Πεκίνο αποχωρώντας από την Πρωτοβουλία Belt and Road και προληπτικά να κάνει παραχωρήσεις στην Κίνα. Το ιταλικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για να αποφασίσει εάν θα αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία Belt and Road.

Ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πέθανε στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο.Σε συλλυπητήριο μήνυμα που έστειλε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον σημερινό Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις Κίνας-Ιταλίας και είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με Mattarella για να προωθήσει την υγιή και σταθερή ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ιταλίας και να ωφελήσει τις δύο χώρες και τους λαούς τους, αλλά δεν γίνεται αναφορά στην Πρωτοβουλία Belt and Road. Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani είχε συνομιλίες με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi κατά την επίσκεψή του στην Κίνα αυτόν τον μήνα.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν τη συνεργασία και δεν αναφέρθηκαν στη μελλοντική ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας Belt and Road.

Κατά τη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας, η δεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni πρότεινε την απόσυρση από το Μνημόνιο Κατανόησης Belt and Road με την Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping υπέγραψε το μνημόνιο, το οποίο ισχύει για πέντε χρόνια, κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία το 2019 και το έγγραφο θα λήξει το 2024. Επί του παρόντος, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στο Κογκρέσο έχει πλειοψηφία και υπάρχουν επίσης φωνές υπέρ της αποχώρησης από την Πρωτοβουλία Belt and Road στο αντιπολιτευόμενο αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Η Πρωτοβουλία Belt and Road επεκτείνεται αθόρυβα.

Στο πλαίσιο των σχεδίων της Ιταλίας να αποχωρήσει από την Πρωτοβουλία Belt and Road, η Κίνα εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει τις τοπικές κυβερνήσεις και τα πανεπιστήμια να ενταχθούν στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας και καλλιεργεί ενεργά ηγέτες κοινής γνώμης σε μια προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Ο κωμικός Beppe Grillo, ιδρυτής του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων, το οποίο υποστηρίζει την ένταξη στην Πρωτοβουλία Belt and Road, δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη στο οποίο ο Grillo είπε στα κινέζικα: «Ως ασήμαντος απλός άνθρωπος προσκλήθηκε από τον Κινέζο Πρέσβη να Ρώμη, Jia Guide, γιατί ήθελε να μάθει τις απόψεις μου για την Κίνα». Ωστόσο, ο κωμικός σημείωσε ξεκάθαρα και το τίμημα, για να του κάνεις ερωτήσεις ή να προσκαλέσεις σε συνεντεύξεις απαιτεί αμοιβή 2.000 ευρώ.

Ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις της Ιταλίας έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία Belt and Road. Σύμφωνα με το ιταλικό μέσο ενημέρωσης “Follow”, έως και 10 πόλεις και ολόκληρη η επαρχία της Brescia έχουν ενταχθεί στην τοπική συνεργασία Belt and Road. Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η Επιτροπή Τοπικής Συνεργασίας Belt and Road ξεκίνησε από τον Κινεζικό Λαϊκό Σύνδεσμο για τη Φιλία με Ξένες Χώρες και τη δημοτική κυβέρνηση του Hangzhou. Ο Κινεζικός Λαϊκός Σύνδεσμος για τη Φιλία με Ξένες Χώρες είναι ονομαστικά ένας οργανισμός που προωθείται από την κινεζική κυβέρνηση για την προώθηση της λαϊκής διπλωματίας. Στην πραγματικότητα, είναι μια αναπληρωματική μονάδα σε επίπεδο υπουργών. Η χρηματοδότησή της προέρχεται από κονδύλια της κινεζικής κυβέρνησης και το προσωπικό της είναι διαχειρίζεται σύμφωνα με το νόμο περί δημοσίων υπαλλήλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Καθώς η Ιταλία ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία Belt and Road, το Πανεπιστήμιο Wenzhou στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία ίδρυσαν το Ινστιτούτο Silk Road τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους (Πηγή φωτογραφίας: University of Siena Instagram)
Καθώς η Ιταλία ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία Belt and Road, το Πανεπιστήμιο Wenzhou στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία ίδρυσαν το Ινστιτούτο Silk Road τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους (Πηγή φωτογραφίας: University of Siena Instagram)
Επιπλέον, οι Κινέζοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πλατφόρμες εκπαιδευτικών ανταλλαγών για την προώθηση έργων Belt and Road σε ιταλικά πανεπιστήμια. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, μια αντιπροσωπεία από το Πανεπιστήμιο Wenzhou της Κίνας επισκέφθηκε την Ιταλία και ίδρυσε το Ινστιτούτο Δρόμου του Μεταξιού με το Πανεπιστήμιο της Σιένα. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Wenzhou θα είναι επίσης υπεύθυνο για την κατασκευή δασκάλων και πόρων διδακτικού υλικού για την τάξη Κομφούκιου στο Πανεπιστήμιο της Σιένα. Σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, η επαρχία Zhejiang θα ξεκινήσει την κατασκευή του Ινστιτούτου Belt and Road Silk Road το 2022, ενθαρρύνοντας τα πανεπιστήμια να φιλοξενήσουν υπερπόντια συνεργατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στις χώρες Belt and Road. Ο Francesco Galietti, επισκέπτης καθηγητής στο LUISS Guido Carli στη Ρώμη και ιδρυτής της εταιρείας παροχής συμβουλών σε θέματα πολιτικών κινδύνων, Policy Sonar, είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαφορετικά επίπεδα στην Ιταλία, από κεντρικό έως τοπικό, καλλιεργώντας σχέσεις σε διαφορετικά επίπεδα, με πολλές συνεργασίες στο πανεπιστήμιο. επίπεδο, η Ιταλία είναι σαν μια αναρχία, χωρίς κεντρικό μηχανισμό διοίκησης και ελέγχου.

Η σωστή επιλογή?

Κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Tajani δήλωσε ότι η Συμφωνία Belt and Road με την Κίνα δεν έχει επιτύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.Το 2022, οι εξαγωγές της Ιταλίας στην Κίνα θα είναι 16,5 δισ. ευρώ, η Γαλλία, η οποία δεν έχει υπογράψει την πρωτοβουλία Belt and Road , θα είναι 23 δισ. ευρώ, και η Γερμανία θα είναι 1070 δισ. ευρώ, δισ. ευρώ. Επιπλέον, το εμπορικό έλλειμμα της Ιταλίας με την Κίνα διευρύνθηκε περαιτέρω.

Η Alicia García-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στο Natixis, πιστεύει ότι η επιλογή της κυβέρνησης Meloni να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία Belt and Road είναι η σωστή επιλογή και δεν θα επιφέρει αντίποινα από την Κίνα.

Η Asia είπε: “Η Κίνα προσβλέπει στην πρόταση της Ιταλίας για στρατηγική συνεργασία, επομένως αυτή θα γίνει βασικά μια ισχυρότερη στρατηγική συνεργασία, επομένως δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει την οικονομία της Ευρώπης, νομίζω ότι θα είναι καλό για την Κίνα. Η Meloni έκανε Είναι η σωστή επιλογή; Φυσικά… Δεν έχει νόημα η Ιταλία να παραμείνει στο (One Belt, One Road) γιατί, όπως δείχνει η ανάλυσή μας, η Ιταλία δεν έχει κανένα όφελος όσον αφορά το εμπόριο, το εμπορικό της έλλειμμα με την Κίνα διευρύνεται και λαμβάνει λιγότερες επενδύσεις από τη Γαλλία».

Ο Μελόνι είπε ότι ακόμη και αν η Ιταλία αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία Belt and Road, μπορεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Κίνα. Το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της ιταλικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησε τις “καλές σχέσεις” που ανέφερε ο Meloni. Η Δημοκρατική εκπρόσωπος Lia Quartapelle πίστευε ότι η στρατηγική της Ιταλίας μετά την αποχώρηση από την Πρωτοβουλία Belt and Road ήταν ακόμα ασαφής. Υποστήριξε ότι οι σχέσεις Ιταλίας και Κίνας πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα ευρωπαϊκό προοπτική· μόνο ο ατλαντισμός δεν αρκεί. Ο Quartaperre πιστεύει ότι η ψηφοφορία για αποχώρηση από την Πρωτοβουλία Belt and Road στο Κογκρέσο θα βοηθήσει στη νομιμοποίηση και αποπολιτικοποίηση του ζητήματος, καθιστώντας το μόνο εμπορικό ζήτημα. Αυτό το μέτρο θα αναγκάσει επίσης το κόμμα που υπέγραψε τη συμφωνία εκείνο το έτος, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, να εξηγήσει τη θέση τους.

Ο Matteo Angioli είναι ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, Marco Pannella, μιας οργάνωσης με επικεφαλής τον γερουσιαστή της Ιταλικής Αδελφότητας Giulio Te με επικεφαλής τον Giulio Terzi. Ο Αντζιόλι είπε ότι ήταν αντίθετοι στην υπογραφή του μνημονίου Belt and Road με την Κίνα και πίστευε ότι ήταν απαραίτητο να συζητηθεί η απόσυρση από την Πρωτοβουλία Belt and Road στο Κογκρέσο.

Ο Angioli είπε ότι όταν η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε το μνημόνιο Belt and Road, δεν υπήρξε συζήτηση στο Κογκρέσο. Η συμφωνία Belt and Road δεν είναι αμοιβαία.Οι κινεζικές εταιρείες μπορούν εύκολα να δραστηριοποιηθούν στην Ιταλία, αλλά οι ιταλικές εταιρείες δεν είναι εγγυημένα να δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Επιπλέον, υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.Οι Κινέζοι δημοσιογράφοι μπορούν να εργαστούν στην Ιταλία, αλλά δεν είναι εύκολο για τους Ιταλούς δημοσιογράφους να εργαστούν στην Κίνα, ειδικά στο Xinjiang και στο Θιβέτ.

Ο Francesco Galietti, επισκέπτης καθηγητής στο LUISS Guido Carli στη Ρώμη και ιδρυτής της εταιρείας παροχής συμβουλών σχετικά με τους κινδύνους πολιτικής Policy Sonar, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον χειρισμό της κυβέρνησης Meloni σχετικά με την απόσυρση από την πρωτοβουλία Belt and Road Initiative. Ο Gallietti ανησυχεί ότι η Ιταλία θα υπογράψει μια δεσμευτική συμφωνία με την Κίνα ενώ θα αποχωρήσει από την Πρωτοβουλία Belt and Road, θέτοντας την Ιταλία σε μειονεκτική θέση. Πιστεύει επίσης ότι η ψήφιση της πρωτοβουλίας Belt and Road σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία δείχνει τη διστακτική στάση της κυβέρνησης Meloni.

Ο Gallietti είπε, “Το 2019, η κυβέρνηση συνασπισμού του Κόμματος της Λέγκας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων υπέγραψαν το μνημόνιο Belt and Road. Ωστόσο, οι προετοιμασίες έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος. Υπάρχουν φατρίες υπέρ της Κίνας στο Δημοκρατικό Αυτό είναι ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο Δεν υποστηρίζουν όλες οι παρατάξεις το σύστημα του Ατλαντικού και δεν εκπλήσσομαι που βλέπω διαφορετικές απόψεις μέσα σε αυτό το κόμμα.” Ο Galetti σημείωσε

ότι τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Maria Tripodi ( Maria Tripodi μπορεί να πάει στο Πεκίνο τον Οκτώβριο για να συμμετάσχει στο Φόρουμ Belt and Road. Ο Gallietti είπε: “Φυσικά αυτό είναι ένα μυστήριο. Ίσως τις επόμενες ημέρες, θα εξακολουθείτε να είστε υπογεγραμμένο μέλος του μνημονίου Belt and Road, αλλά είπατε ότι θέλετε να αποσυρθείτε και τα πράγματα που το συνοδεύουν είναι τρομερά. πηγαίνετε Το Belt and Road Forum, το φόρουμ στο οποίο συμμετέχει ο Πούτιν, νομίζω ότι όποιος σταλεί στο Belt and Road Forum δεν είναι σοφή επιλογή και αν το κάνει αυτό, θα είναι απίστευτο λάθος.” Galetti είπε ότι η Ιταλία επιλέγει

πλευρές Θα είναι μια επώδυνη επιλογή να διαλέξεις πλευρές: “Νομίζω ότι αυτό που μπορείς να μάθεις είναι ότι δεν μπορείς να είσαι σε δύο διαφορετικές βάρκες, δεν μπορείς να παίζεις φίλους με όλους. Αυτές οι μέρες έχουν φύγει. Πρέπει να επιλέξεις ένα πλευρά, και η Ιταλία επέλεξε τη Δύση. Από τη μια πλευρά, είναι το ίδιο με την Ιαπωνία και την Ινδία. Φυσικά είναι οδυνηρό για την Ιταλία, που θέλει να είναι φίλη με ανθρώπους στα αριστερά και στα δεξιά, και αν κοιτάξετε τη δομή των εξαγωγών, Αυτή είναι μια χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό». Η ακαδημαϊκή ελευθερία υπό απειλή Σεπτέμβριος, Ειδήσεις του Κρατικού

Συμβουλίου

της Κίνας Η Κινεζική Εταιρεία Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συνδέεται με το γραφείο, πραγματοποίησε ένα σεμινάριο Κίνας-ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Αυτό το σεμινάριο επικρίθηκε από την κοινή γνώμη στην Ιταλία.Μερικοί αναλυτές επεσήμαναν ότι η Ιταλία δεν δίστασε να υιοθετήσει μια στάση παραχώρησης προκειμένου να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία Belt and Road ώστε να μην εξοργίσει την Κίνα.

Η Pema Triling, πρόεδρος της επίσημης Εταιρίας Ερευνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Κίνας, μίλησε στη συνάντηση, λέγοντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας οδήγησε τους ανθρώπους να ξεκινήσουν μια πορεία ανάπτυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συμμορφώνεται με την τάση της εποχής και ταιριάζει στις εθνικές συνθήκες της Κίνας και έχει επιτύχει καρποφόρα αποτελέσματα. Η Πέμα Τρίλινγκ, πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, επιβλήθηκε κυρώσεων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την έγκριση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε ότι ο Oliviero Diliberto, πρύτανης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, είπε στο σεμινάριο ότι η διακυβέρνηση της χώρας σύμφωνα με το νόμο και η οικοδόμηση μιας χώρας που διέπεται από το νόμο έχουν γίνει η βασική στρατηγική της Κίνας. Αυτός ο μελετητής ήταν κάποτε ο εθνικός γενικός γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Angioli είπε ότι παρακολούθησε αυτό το σεμινάριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια του εξάωρου σεμιναρίου, κανείς δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, το Xinjiang και το Θιβέτ. Εφόσον η Ιταλία υπέγραψε την Πρωτοβουλία Belt and Road με την Κίνα, αυτό Το σεμινάριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το τελευταίο παράδειγμα της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην Ιταλία μετά το μνημόνιο.

Ο Angioli είπε: «Διευκόλυσα ένα σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης με τίτλο Εκσυγχρονισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Βασικά αμφισβητούσαν την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αν υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι κατανόησης και εφαρμογής τους. Τώρα ο σκοπός δεν είναι μόνο να αμφισβητήσει την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την προώθηση του σχετικισμού και την αποδόμηση της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Σε αυτόν τον κόσμο, τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων θα πρέπει να είναι τα ίδια, είτε είστε Κινέζοι, Αμερικανοί ή Αφρικανοί. , Ευρωπαίοι ή Ατλαντικοί. είναι ένα παράδειγμα της επιρροής του Πεκίνου στην Ιταλία. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί στοχεύει τη δημοκρατική μας κοινωνία. Φυσικά πρέπει να κάνουμε εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, έναν εταίρο και ένα σημαντικό μέλος του κόσμου, ανταλλαγές, αλλά πρέπει να είναι αμοιβαίες, και πρέπει Σεβαστείτε τους ίδιους νόμους και τους ίδιους κανόνες στη βάση της αμοιβαιότητας, διαφορετικά δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα»

. Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλείσει τα Ινστιτούτα Κομφούκιου.Στην Ευρώπη, ορισμένα πανεπιστήμια έχουν επίσης αρχίσει να τερματίζουν τις σχέσεις συνεργασίας τους με τα Ινστιτούτα Κομφούκιου. Η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας Bettina Stark-Watzinger κατέστησε σαφές τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ότι θα περιόριζε την επιρροή των Ινστιτούτων Κομφούκιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κινεζικό Κέντρο Ανταλλαγών και Συνεργασίας Ξένων Γλωσσών του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας (παλαιότερα γνωστό ως Hanban), η Ιταλία διαθέτει επί του παρόντος 12 Ινστιτούτα Κομφούκιου και Τάξεις Κομφούκιου σε μικρότερα πανεπιστήμια και γυμνάσια. Ο Ιταλός γερουσιαστής Τζούλιο Τέρτσι ζήτησε το κλείσιμο των Ινστιτούτων Κομφούκιου που διαδίδουν την κινεζική επίσημη ιδεολογία.

Δημόσιες αναφορές δείχνουν ότι τα Ινστιτούτα Κομφούκιου που συνδέονται με ιταλικά πανεπιστήμια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις κινεζικές αρχές και τα Ινστιτούτα Κομφούκιου έχουν γίνει πλατφόρμα για την επίσημη ξένη προπαγάνδα της Κίνας. Η Κίνα ίδρυσε το πρώτο Ινστιτούτο Κομφούκιου της Ιταλίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης το 2006. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας στη βόρεια Ιταλία ιδρύθηκε το 2008. Το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας έχει δημιουργήσει σε βάθος σχέσεις συνεργασίας με κινεζικά πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και το Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας οργάνωσαν από κοινού το Belt and Road Forum. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και το Πανεπιστήμιο Guangzhou έχουν ξεκινήσει από κοινού την καλλιέργεια διδακτορικών προγραμμάτων στην έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση από το 2016. Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Guangzhou έχουν δώσει επίσης διαλέξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα στο Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας .

Ο Liu Zhaoyang, ένας Κινέζος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, είπε ότι το Ινστιτούτο Κομφούκιου στο σχολείο βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το τμήμα ψυχολογίας όπου σπούδασε. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος έχει γίνει εργαλείο για την Κίνα για εξαγωγή ολοκληρωτισμού. Το σχολείο συν- διοργανώνει διδακτορικούς φοιτητές σε σπουδές ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κινεζικά πανεπιστήμια.Το έργο φαίνεται εξαιρετικά ειρωνικό. Ο Liu Zhaoyang είπε ότι το σύνθημα του Πανεπιστημίου της Πάντοβα είναι «Αναζητώντας την ελευθερία για την Πάντοβα και ολόκληρο το σύμπαν.» Εκείνη την εποχή, φοιτητές και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια ήταν δυσαρεστημένοι με την καταστολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ίδρυσαν το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα από γρατσουνιά.

Ο Liu Zhaoyang είπε: “Είναι πλέον γνωστό ότι η Κίνα είναι μια χώρα χωρίς ακαδημαϊκή ελευθερία. Ένας έγκυρος οργανισμός δημοσίευσε μια κατάταξη ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία της Ιταλίας είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και η ακαδημαϊκή ελευθερία της Κίνας βρίσκεται στον πάτο. Τώρα το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα πραγματικά νομίζω ότι είναι πολύ γελοίο και γελοίο να συνεργάζεσαι με μια χώρα με τη χειρότερη ακαδημαϊκή ελευθερία να μιλάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.” Ο Liu Zhaoyang είπε: “

Όταν κάνετε αυτές τις δραστηριότητες ανταλλαγής, η Κίνα προστατεύει αυστηρά από αυτές. – που ονομάζονται δυτικές παγκόσμιες αξίες. Να είστε πολύ προσεκτικοί. Και οι άνθρωποι που στέλνονται για να επικοινωνήσουν μαζί σας δεν είναι απλοί άνθρωποι, αλλά άνθρωποι που έχουν επιλεγεί προσεκτικά από το σύστημα προπαγάνδας τους. Πιστεύετε λοιπόν ότι οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές ιδέες σας μπορούν να τους επηρεάσουν; στο τέλος, σε κάνουν να πιστεύεις ότι το αυταρχικό σύστημα της Κίνας και το μοντέλο της Νέας Κίνας μπορεί να είναι καλύτερα από το φιλελεύθερο δημοκρατικό μας μοντέλο, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο τις δημοκρατικές μας ελευθερίες στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.» Η διευρυνόμενη επιρροή της

Κίνας

Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο του έργου Belt and Road, η επιρροή της Κίνας στην Ιταλία έχει αρχίσει να αυξάνεται και ζητήματα σχετικά με την Κίνα έχουν γίνει στο επίκεντρο των δημοσιεύσεων των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Το έργο One Belt One Road της Κίνας εστιάζει αρχικά στον τομέα των υποδομών της Ιταλίας και επίσης εστιάζει σε ορισμένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Ήδη από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την επακόλουθη ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το κινεζικό κεφάλαιο άρχισε να εισέρχεται σε μεγάλη κλίμακα στην ευρωπαϊκή αγορά. Η κρατική επιχείρηση Shandong της Κίνας Weichai Group απέκτησε κάποτε το 65% των μετοχών του κατασκευαστή πολυτελών γιοτ Ferretti Group, και η κινεζική κρατική επιχείρηση Sinochem Group είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ιταλικής εταιρείας κατασκευής ελαστικών Pirelli. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο Όμιλος Sinochem σχεδίαζε να ενημερώσει τη συμφωνία των μετόχων του με τη μητρική εταιρεία της Pirelli προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο εντός του διοικητικού συμβουλίου. Η ιταλική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη χρυσή της δύναμη για να αναθεωρήσει τη συμφωνία και να λάβει περιοριστικά μέτρα κατά της Sinochem Group για να προστατεύσει την Pirelli αυτονομία.δεξιά.

Σύμφωνα με τον νόμο Golden Power της Ιταλίας, η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να παρεμβαίνει απευθείας σε στρατηγικές συναλλαγές για την εφαρμογή εποπτείας και άσκησης δικαιώματος βέτο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και των συμφερόντων της Ιταλίας και την αποτροπή περιουσιακών στοιχείων και τεχνολογιών στρατηγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα από το να πέσουν στα χέρια τρίτων χωρών. οντότητες. Τα τελευταία τρία χρόνια, η ιταλική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τον νόμο Golden Power για να ασκήσει βέτο σε εξαγορές από κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών ευαίσθητων εταιρειών drone και εταιρειών ρομποτικής από κινεζικές εταιρείες.

Όταν η Κίνα ξεκίνησε την Πρωτοβουλία Belt and Road, το επίκεντρο των επενδύσεων της Κίνας στο εξωτερικό ήταν έργα υποδομής. Το 2014, η State Grid of China εξαγόρασε το 35% των ιδίων κεφαλαίων της Italian Energy Network Company έναντι 2,1 δισ. ευρώ, εισερχόμενος έτσι επίσημα στον τομέα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Η κοινή κατασκευή του λιμανιού αποτελεί μέρος του Μνημονίου Κατανόησης Belt and Road που υπέγραψαν η Κίνα και η Ιταλία το 2019 και αυτό το κομμάτι δεν πηγαίνει καλά. Στον σχεδιασμό της Κίνας, τα λιμάνια της Γένοβας και της Τεργέστης θεωρούνται σημαντικοί κόμβοι της Πρωτοβουλίας Belt and Road στη Μεσόγειο και τα τελικά σημεία του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού στην Ευρώπη. Οι προσπάθειες της Κίνας να επενδύσει σε βασικά ιταλικά λιμάνια έχουν ανησυχήσει τους Ιταλούς πολιτικούς. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Τεργέστη ήταν το φυλάκιο της αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και των σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Ο υπουργός Επιχειρήσεων και Μεταποίησης της Ιταλίας Adolfo Urso είπε ότι δεν θα αφήσει το λιμάνι της Τεργέστης να πέσει στα χέρια των Κινέζων και ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εναντιώθηκε επίσης στη συμμετοχή της Κίνας στο ιταλικό λιμενικό έργο. Επιπλέον, οι προσπάθειες των εταιρειών που χρηματοδοτούνται από την Κίνα να συμμετάσχουν στο έργο της πλατφόρμας logistics Taranto με τη σύσταση μιας «εταιρείας κέλυφος» απορρίφθηκαν από τις αρχές διαχείρισης του λιμένα του Τάραντα. Το λιμάνι του Τάραντα είναι σημαντικό λιμάνι στη νότια Ιταλία και είναι επίσης στρατιωτικό βάση για το ιταλικό ναυτικό και το ΝΑΤΟ.

Η Συμφωνία Belt and Road που υπογράφηκε μεταξύ Ιταλίας και Κίνας είναι εκτενής και περιλαμβάνει ανταλλαγές μέσων ενημέρωσης και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Τα τελευταία χρόνια, προπαγανδιστικό περιεχόμενο από κινεζικά κρατικά μέσα έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε ιταλικές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Η ιταλική εταιρεία ραδιοφώνου και τηλεόρασης και το Mediaset, το μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, μεταδίδουν μια σειρά βίντεο που παράγονται από το China CCTV, συμπεριλαμβανομένων των διαφημιστικών βίντεο Belt and Road, “Xi Jinping’s Favorite Allusions” και άλλων προγραμμάτων. Ωστόσο, προγράμματα που παρέχονται από ιταλικά μέσα ενημέρωσης σπάνια βρίσκονται στα κινεζικά μέσα.

Νέος στόχος η Πορτογαλία;

Η Ιταλία, μέλος της Ομάδας των Επτά, η εγκατάλειψη της Πρωτοβουλίας Belt and Road θεωρείται σημαντική οπισθοδρόμηση για τη στρατηγική. Η Πορτογαλία, μια χώρα με κακή οικονομική κατάσταση στη Δυτική Ευρώπη, εμπλέκεται βαθιά στο έργο Belt and Road. Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που υπέγραψε έγγραφο συνεργασίας για την Πρωτοβουλία Belt and Road με την Κίνα, η πρώτη χώρα της ΕΕ που καθιέρωσε επίσημα μια «Γαλάζια Συνεργασία» με την Κίνα και η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που εξέδωσε ομόλογα RMB. Επί του παρόντος, η Πορτογαλία είναι συμμετείχε στην πρωτοβουλία Belt and Road.Δεν υπήρξε μεγάλη αντίσταση στην Πορτογαλία.

Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν λάβει μέτρα για να αποκλείσουν την Huawei από την υποδομή 5G και η Πορτογαλία έκανε το ίδιο βήμα. Ωστόσο, η Huawei κατέθεσε αγωγή στο πορτογαλικό δικαστήριο κατά της πορτογαλικής Επιτροπής Κυβερνοασφάλειας, η οποία θεωρήθηκε ότι είχε ισχυρές γεωπολιτικές εκτιμήσεις.

Ο Essia, επικεφαλής οικονομολόγος της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού στο Natixis, είπε ότι η Πορτογαλία είναι αρκετά μικρή, επομένως η Κίνα μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην Πορτογαλία. Επιπλέον, λόγω της χρυσής βίζας και του διαβατηρίου, υπάρχουν πολλοί Κινέζοι που ζουν στην Πορτογαλία και Η Πορτογαλία παραμένει σχετικά υψηλός σε σύγκριση με την Ευρώπη, ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, επομένως η Πορτογαλία ενδέχεται να μην αποσυρθεί από την πρωτοβουλία Belt and Road.

Ο Francesco Galetti είπε ότι η Πορτογαλία, ως χώρα του Ατλαντικού, η ελίτ της Λισαβόνας θα γνωρίζει την τρέχουσα κατάσταση. Η Μάλτα και η Κύπρος υπόκεινται σε μετασχηματισμό. Ένα μεγάλο ποσό κινεζικού κεφαλαίου έχει διαρρεύσει στη Λισαβόνα τα τελευταία χρόνια. Η Πορτογαλία έχει εκδώσει διαβατήρια σε κινέζους επενδυτικούς μετανάστες ., αυτές οι μέρες μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος τους.

Μετά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εγκαινίασαν κάποτε «χρυσές βίζες» για να προσελκύσουν επενδυτικούς μετανάστες για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Ωστόσο, επενδυτικά κεφάλαια «χρυσής βίζας» έχουν ξεχυθεί στην αγορά ακινήτων, φέρνοντας κινδύνους όπως ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και διαφθορά, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους ντόπιους και ασκώντας πίεση στην κυβερνητική εποπτεία. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να αυστηροποιούν τις πολιτικές τους για τη «χρυσή βίζα» και η Ιρλανδία σταμάτησε το σχέδιο της «χρυσής βίζας».

Περιοχή σχολίων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *