Ο Xi Jinping ανέφερε για άλλη μια φορά «υπάρχουν χίλιοι λόγοι για τη βελτίωση των σινο-αμερικανικών σχέσεων.» Έχει φτάσει η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας;

By | October 11, 2023

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον επισκέπτη αρχηγό της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο. (9 Οκτωβρίου 2023)
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον επισκέπτη αρχηγό της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο. (9 Οκτωβρίου 2023)
μερίδιο

Σχόλια (30)

Τυπώνω

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ –
Καθώς η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο άγριων συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον επισκέπτη τον αρχηγό της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ στο Πεκίνο τη Δευτέρα (9 Οκτωβρίου) Μια δικομματική αντιπροσωπεία γερουσιαστών με επικεφαλής τον Τσακ Schumer.

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, η Κίνα όχι μόνο αναβάθμισε τη στάση της για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αλλά ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε για άλλη μια φορά ότι «υπάρχουν χίλιοι λόγοι για τη βελτίωση των σινο-αμερικανικών σχέσεων και δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος να καταστρέψει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ». Οι δηλώσεις του θεωρήθηκαν ότι έθεσαν τις βάσεις για να ταξιδέψει στο Σαν Φρανσίσκο τον επόμενο μήνα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αν και το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το ταξίδι του.

Μετά τη συνάντηση του Xi Jinping με τον Schumer, η Κίνα κλιμάκωσε τη στάση της σχετικά με τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ

Η εξαμελής αντιπροσωπεία του Σούμερ αποτελείται από τρεις Δημοκρατικούς και τρεις Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός βουλευτής πάτησε το πόδι του σε κινεζικό έδαφος για επίσκεψη από το 2019. Το ταξίδι τους στην Ασία αρχικά περιελάμβανε επίσης την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προώθηση των οικονομικών και συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, μετά την επίσκεψη στην Κίνα, οι Αμερικανοί γερουσιαστές ακύρωσαν το ταξίδι στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα λόγω «εξωτερικών γεγονότων».

Η επίσκεψη του Σούμερ στην Κίνα συνέπεσε με τη μαζική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Κατά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ, επέκρινε την αρχική απάντηση της Κίνας στην επίθεση στο Ισραήλ και προέτρεψε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν για να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ εξέδωσε μια ελαφρώς ισχυρότερη δήλωση από πριν σε τακτική συνέντευξη Τύπου αργότερα μέσα στην ημέρα. Είπε: “Η Κίνα ανησυχεί πολύ για την πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραηλινών, λυπάται για τις απώλειες αμάχων που προκλήθηκαν από την Παλαιστινιο-Ισραηλινή σύγκρουση και αντιτίθεται και καταδικάζει ενέργειες που βλάπτουν τους αμάχους. Η Κίνα αντιτίθεται σε ενέργειες που διευρύνουν τις συγκρούσεις και υπονομεύουν περιφερειακή σταθερότητα και ελπίζει να σταματήσει το πυρ και να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό και να αποκατασταθεί η Ειρήνη».

Ο Σούμερ ανέφερε σε δήλωσή του: «Έθεσα με τον Πρόεδρο Σι τις συνεχιζόμενες θηριωδίες εναντίον του Ισραήλ και την ανάγκη να ενωθεί η διεθνής κοινότητα για να αντιταχθεί στην τρομοκρατία και να σταθεί στο πλευρό του λαού του Ισραήλ, και ζήτησα ρητά από τον Πρόεδρο Σι να ενισχύσει τη δήλωσή του. (Η Κίνα) το έκανε αυτό».

Η προσωπική συνάντηση του Xi Jinping με τον Schumer και την αντιπροσωπεία του, καθώς και οι μικρές προσαρμογές της Κίνας στη θέση της για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, θεωρούνται το ισχυρότερο μήνυμα που έστειλε το Πεκίνο πρόσφατα ότι η Κίνα έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Ο Xi Jinping μπορεί να πάει στο Το Σαν Φρανσίσκο αυτοπροσώπως Η πιθανότητα συμμετοχής στη σύνοδο κορυφής της APEC και διμερών συνομιλιών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ (δεύτερος από δεξιά) και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ (τρίτος από αριστερά) πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο. (9 Οκτωβρίου 2023)
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ (δεύτερος από δεξιά) και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ (τρίτος από αριστερά) πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο. (9 Οκτωβρίου 2023)
Ο Πάτρικ Κρόνιν, διευθυντής μελετών για την ασφάλεια Ασίας-Ειρηνικού στο Ινστιτούτο Χάντσον, είπε στη VOA μέσω email ότι η συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας είχε ξεκάθαρα σκοπό να στείλει ένα μήνυμα ότι η κινεζική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις εντάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής των ΗΠΑ. .

Η επίσκεψη του Xi Jinping στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναποφάσιστη, και οι δύο πλευρές ελπίζουν να ξεκινήσουν από μια ισχυρή θέση

Η Wall Street Journal επικαλέστηκε άτομα που πρόσκεινται στην κινεζική κυβέρνηση ανέφεραν ότι αυξάνεται η πιθανότητα ο Σι Τζινπίνγκ να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της APEC και να πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες με τον Μπάιντεν πριν και μετά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Κίνα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει εάν ο Σι Τζινπίνγκ θα πάει στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Washington Post ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη έναν ανώνυμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ότι ήταν «πολύ βέβαιο» ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ και ότι οι σχετικές προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει. Ωστόσο, ένας άλλος ανώνυμος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος Μπάιντεν είπε στην εφημερίδα ότι αν και ο Μπάιντεν ανυπομονεί να συναντήσει τον Σι Τζινπίνγκ, τίποτα δεν έχει καθοριστεί και το τελικό σχέδιο θα καθοριστεί μετά την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο. Η Wall Street Journal και το περιοδικό Foreign Policy ανέφεραν ότι ο Wang Yi θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο.

Ο Cronin του Ινστιτούτου Hudson είπε στη VOA ότι ο Wang Yi και οι Αμερικανοί ομόλογοί του θα διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες της ατζέντας της συνάντησης μεταξύ του Biden και του Xi Jinping για να διασφαλίσουν ότι τόσο οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ όσο και της Κίνας μπορούν να ισχυριστούν ότι η συνάντηση έφερε αποτελέσματα. και οι δύο ηγέτες ήθελαν να διαπραγματευτούν με τον άλλον από θέση ισχύος.

Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν έχουν ανακοινώσει ότι ο Wang Yi, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κίνας αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου υποβάθμισε την αναφορά της Washington Post ότι η «σύσκεψη Σι Σι» επιβεβαιώθηκε πολύ, λέγοντας ότι τίποτα δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «πιθανό» να συναντηθούν με τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της APEC στο Σαν Φρανσίσκο τον επόμενο μήνα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες ρυθμίσεις.

Η άρνηση της Ουάσιγκτον να προσκαλέσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Χονγκ Κονγκ, Λι Τζιατσάο, ο οποίος επί του παρόντος υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της APEC μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Πεκίνο δεν ήταν μέχρι στιγμής διατεθειμένο να δεσμευτεί ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα μεταβεί στο Σαν Φρανσίσκο αυτοπροσώπως για να συναντηθεί. με τον Μπάιντεν. Ο Wang Yi κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης της APEC.Είπε σε εκδήλωση στο κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 26 Σεπτεμβρίου: «Εμείς και όλα τα μέρη περιμένουμε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν συνειδητοποιήσει το ρόλο του ως οικοδεσπότη Η ευθύνη του οικοδεσπότη είναι να επιδείξει τη δέουσα διαφάνεια, δικαιοσύνη, ανεκτικότητα και υπευθυνότητα και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή της συνάντησης. «Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει προηγουμένως από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν στον Li Jiachao να παραστεί στη συνεδρίαση της APEC στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την εφαρμογή του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο του 2020, η Ουάσιγκτον πρόσθεσε μια ομάδα Κινέζων και αξιωματούχων του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του Lee Ka-chiu, του τότε Γραμματέα του Γραφείου Ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, στον κατάλογο των Ειδικά Ορισμένων Υπηκόων. απαγορεύοντας σε Αμερικανούς ή οντότητες να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Η απροθυμία του Πεκίνου να δεσμευτεί για τη συμμετοχή του Σι Τζινπίνγκ στη συνεδρίαση της APEC μπορεί επίσης να αντανακλά βαθιά καχυποψία και σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το εμπόριο, η υψηλή τεχνολογία, η Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζοντας την ευθραυστότητα των προσπαθειών ΗΠΑ-Κίνας για χαλάρωση. εντάσεις.. Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της Κίνας δήλωσε σε ένα ασυνήθιστο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον δημόσιο λογαριασμό του στο WeChat στις 4 Σεπτεμβρίου ότι για να συνειδητοποιήσουν πραγματικά «από το Μπαλί στο Σαν Φρανσίσκο», οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιδείξουν επαρκή ειλικρίνεια. Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας δεν σχολιάζει συνήθως την εξωτερική πολιτική.

Ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ανώτερος συνεργάτης για την Κίνα στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών, ένα μη κομματικό think tank στην Ουάσιγκτον, είπε στη VOA σε email ότι η αποτυχία του Σι Τζινπίνγκ να επιβεβαιώσει εάν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της APEC στο Σαν Φρανσίσκο είναι στρατηγική του Πεκίνου. Δηλαδή η κυρίαρχη φωνή. να προσανατολίσει την Ουάσιγκτον στις προτιμήσεις του Πεκίνου και να αξιοποιήσει την αντιληπτή διστακτικότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει άμεσα την πρόσφατη κακοήθη δραστηριότητα της Κίνας. “

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είχαν συχνές επαφές πρόσφατα

Στην επέτειο ενός έτους από τη θέσπιση σαρωτικών ελέγχων από την κυβέρνηση Μπάιντεν στις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας κατασκευής τσιπ και ημιαγωγών στην Κίνα, διεξάγονται συζητήσεις στον Λευκό Οίκο για το πότε θα κυκλοφορήσει μια ενημερωμένη έκδοση. Οι νέοι περιλαμβάνουν περιορισμούς στην εξαγωγή περισσότερου εξοπλισμού κατασκευής chip και τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην Κίνα.

Στις 4 Οκτωβρίου 2023, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Raimondo κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της Γερουσίας σε ακρόαση σχετικά με την εφαρμογή και την επίβλεψη του Chip and Science Act.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Την πρώτη επέτειο της εισαγωγής των ελέγχων εξαγωγής τσιπ των ΗΠΑ στην Κίνα, εδώ είναι μερικά βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε
Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή του Xi Jinping στη Σύνοδο των Ηγετών της APEC, η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να αναβάλει την ανακοίνωση των αναβαθμισμένων μέτρων για τον έλεγχο των εξαγωγών chip στην Κίνα. Πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αποφύγουν την ανακοίνωση των κανόνων την παραμονή της συνόδου, επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να επηρεάσει τη συμμετοχή του Σι Τζινπίνγκ στη συνάντηση. Σημείωσαν ότι τυχόν κανόνες που δεν είναι έτοιμοι για δημοσίευση στις αρχές Οκτωβρίου θα διατηρηθούν πιθανότατα μέχρι και μετά τη σύνοδο κορυφής για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός της Κίνας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει για την ανάπτυξη των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα εδώ και μήνες, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Λέμον Τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων η Τζίνα Ραϊμόντο και ο Τζον Κέρι, ο ειδικός. απεσταλμένος του προέδρου για θέματα κλίματος, επισκέφθηκε την Κίνα. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε επίσης διήμερες σε βάθος συνομιλίες με τον Γουάνγκ Γι στη Μάλτα.

Ωστόσο, η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να προχωρήσει με ενημερώσεις για τον έλεγχο των εξαγωγών και άλλες ενέργειες για να δώσει τον τόνο στις σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση και να σηματοδοτήσει ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α. είναι πρόθυμος να επισκεφθεί στο μέλλον τον Σι Τζινπίνγκ. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής. Αξιωματούχοι της διοίκησης συναντήθηκαν με επιχειρηματικούς συμβούλους και ομάδες προβληματισμού για να περιγράψουν τις αναμενόμενες ενέργειες κατά της κινεζικής κυβέρνησης ως μέρος μιας στρατηγικής που περιλαμβάνει επίσης συνεχείς συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τον έλεγχο των εντάσεων, είπαν αυτοί οι άνθρωποι.

Ένας άλλος λόγος που ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης μιας ενημερωμένης έκδοσης των ελέγχων εξαγωγής τσιπ στην Κίνα πριν από μια πιθανή συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ είναι η πιθανή πίεση από τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου. Ο Michael McCaul, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, και ο Mike Gallagher, Πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής για την Κίνα, έγραψαν πρόσφατα από κοινού στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Sullivan, καλώντας τον Λευκό Οίκο να διορθώσει αμέσως τις αποτυχίες του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στην επιβολή Προηγμένα χειριστήρια εξαγωγής ημιαγωγών. Δύο Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που υιοθέτησαν σκληρή γραμμή για την Κίνα έγραψαν στην επιστολή: “Η γραφειοκρατία που είναι υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής, την έγκριση αδειών και τον εντοπισμό της τεχνολογίας απέτυχε να κάνει καλή δουλειά στον έλεγχο των εξαγωγών. Αυτή η αποτυχία βλάπτει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ “ζωτικό σημείο.”

Αν και οι επίσημες αλληλεπιδράσεις και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ξεκίνησαν σταδιακά, τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο στρατιωτικών εξακολουθούν να διαταράσσονται. Η Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Έλι Ράτνερ παρευρέθηκε πρόσφατα σε μια δημόσια εκδήλωση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, και είπε ότι τον περασμένο περίπου χρόνο, υπήρξε μόνο έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των κορυφαίοι στρατιώτες των ΗΠΑ και της Κίνας. Υπάρχουν σποραδικές αλληλεπιδράσεις.

Είπε: «Είχαμε κάποια καλή διπλωματική δέσμευση (με την Κίνα) τους τελευταίους μήνες, η οποία μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση ορισμένων εντάσεων, αλλά και πάλι, δεν νομίζω ότι αυτές μπορούν να αντικαταστήσουν τους στρατιωτικούς ηγέτες. Η άμεση επικοινωνία, καθώς και πιθανή επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Νομίζω ότι θα πρέπει να ανησυχούμε ακόμα ότι όταν συμβεί μια κρίση, δεν έχουμε τη συνήθεια να επικοινωνούμε, δεν έχουμε τις σχέσεις και δεν έχουμε τα ανοιχτά κανάλια που χρειαζόμαστε να είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε με τον τρόπο που θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα μέσα σε ένα στενό χρονικό πλαίσιο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι η επίσκεψη στο Xi Jinping θα πραγματοποιηθεί και θα επικοινωνήσουν απευθείας με τον Xi Jinping

Μια απευθείας συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτών των ΗΠΑ και της Κίνας. Η «εξαφάνιση» του Κινέζου υπουργού Άμυνας Λι Σανγκφού από την κοινή θέα καθάρισε τα «τεχνικά» εμπόδια για την επανέναρξη των υπουργικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το Πεκίνο έχει από καιρό αρνηθεί στον Ρι Σανγκ-μποκ μια επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ώστιν επειδή τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Φωτογραφία αρχείου: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Austin (πρώτος από δεξιά) και ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Li Shangfu (πρώτος από αριστερά) δίνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια της συνάντησης του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη στις 2 Ιουνίου 2023. Ο Li Shangbo έχει «εξαφανιστεί» από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Φωτογραφία αρχείου: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Austin (πρώτος από δεξιά) και ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Li Shangfu (πρώτος από αριστερά) δίνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια της συνάντησης του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη στις 2 Ιουνίου 2023. Ο Li Shangbo έχει «εξαφανιστεί» από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Ο Ρικ Γουότερς, ο οποίος μόλις παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού της Κίνας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (γνωστό και ως Βουλή της Κίνας), είπε ότι η αξία της συνάντησης κορυφής με τον Σι Τζινπίνγκ είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την απόλυτη εξουσία του εντός της Κινεζικό σύστημα σε αρχή για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου πολιτικής.

«Πρόκειται για την αξιοποίηση της μοναδικότητας του κινεζικού συστήματος, κυρίως της δέσμευσης της συνόδου κορυφής με τον Πρόεδρο Xi, για την ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου καναλιού για έναν συγκεκριμένο λόγο, και αυτοί οι λόγοι μπορεί συχνά να είναι πολύ ευνοϊκοί ή απλώς για να αποφύγουν τους εαυτούς τους μέσα στο κινεζικό σύστημα Fabricating Washington’s Το είπε στην ίδια εκδήλωση που φιλοξενούσε το CSIS. Η Hua Ziqiang είναι επί του παρόντος η υπεύθυνη για τα έργα του Ομίλου Eurasia στην Κίνα. Πριν υπηρετήσει ως επικεφαλής της «Ομάδας Κίνας» του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Κίνα και την Ταϊβάν και αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που υποστήριξε τη δέσμευση με την Κίνα.

Εάν οριστικοποιηθεί η επίσκεψη του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi στην Ουάσιγκτον, θα είναι η τελευταία προσπάθεια της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Σημαίνει επίσης ότι ο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ είναι πιθανό να έχουν την πρώτη τους άμεση επικοινωνία μετά τη συνάντησή τους στο Μπαλί. , Ινδονησία, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Δεν θα υπάρξουν μεγάλες παραχωρήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας

Ο Ali Wyne, ανώτερος αναλυτής μακρογεωπολιτικής στο Eurasia Group, είπε στη VOA μέσω email ότι εάν η συνάντηση με τον Xi Jinping μπορεί να πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, ο αντίκτυπος της συνάντησης μεταξύ των δύο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα είναι περισσότερο για τον τόνο. , παρά ουσιαστικό.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi συναντήθηκε με τον επισκεπτόμενο ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ στον κρατικό ξενώνα Diaoyutai στο Πεκίνο. (9 Οκτωβρίου 2023)
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi συναντήθηκε με τον επισκεπτόμενο ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ στον κρατικό ξενώνα Diaoyutai στο Πεκίνο. (9 Οκτωβρίου 2023)
“Ενώ καμία πλευρά δεν είναι πιθανό να κάνει σημαντικές πολιτικές παραχωρήσεις προς την άλλη, υπάρχουν ελπίδες ότι θα συμφωνήσουν στην ανάγκη σταθεροποίησης της σχέσης πριν από ένα χρόνο που τόσο η Ταϊβάν όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διεξαγάγουν κρίσιμες προεδρικές εκλογές. Ουάσιγκτον και Πεκίνο Στρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να εντείνεται, αλλά και οι δύο πλευρές θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτός ο ανταγωνισμός διεξάγεται με ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο τρόπο», είπε.

Μια απότομη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την ξαφνική και μαζική επίθεση του Σαββάτου από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στο νότιο Ισραήλ μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες σταθεροποίησης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ταραγμένη Μέση Ανατολή.

Έξω από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού στο Λονδίνο, υψώθηκε ένας τοίχος με φωτογραφίες Ισραηλινών που σκοτώθηκαν, απήχθησαν και αγνοούνται από Παλαιστίνιους μαχητές. (9 Οκτωβρίου 2023)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί η Κίνα είναι απρόθυμη να καταδικάσει τη Χαμάς μετά το ισραηλινό περιστατικό «911»;
Ο Σούμερ, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στη Γερουσία των ΗΠΑ, προέτρεψε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν για να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου κατά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ. Το Ιράν πιστεύεται ότι παρείχε υποστήριξη στις επιθέσεις της Χαμάς. Ο Σούμερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ: «Η επιρροή (της Κίνας) στο Ιράν είναι πολύπλευρη και ζητάμε από την Κίνα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του να επεκτείνουν το εύρος αυτής της σύγκρουσης».

Ο Cronin του Ινστιτούτου Hudson πιστεύει ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση μπορεί να γίνει ένας νέος τομέας συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στις διεθνείς υποθέσεις. “Όπως είπε ο γερουσιαστής Schumer, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι η Κίνα θα αντιταχθεί στην επιθετικότητα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για συνεργασία χωρίς να αποσπάται η προσοχή από την πολιτική των ΗΠΑ για την Ασία”, είπε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *