Η Κίνα και η Ρωσία: Αλληλεπιδράσεις στο Φόρουμ Belt and Road

By | October 18, 2023

Στη σκιά του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, η Κίνα πραγματοποίησε μια εκδήλωση που θα μείνει στην ιστορία. Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Φόρουμ Belt and Road, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια. Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ανέφερε ότι παρά τις τρέχουσες προκλήσεις, η παγκόσμια ιστορία είναι ανέμπνευστη από την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη συνεργασία και την κερδοφορία.

Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την έναρξη της πρωτοβουλίας “Μία ζώνη, ένας δρόμος” και το Πεκίνο κάλεσε αντιπροσώπους από 130 χώρες να συμμετάσχουν στο τρίτο Φόρουμ Διεθνούς Συνόδου Κορυφής Συνεργασίας “Belt and Road” που διεξήχθη από τις 17 έως τις 18 Οκτωβρίου.

Η αρχική ιδέα της Κίνας ήταν να παρουσιάσει το όραμά της για παγκόσμια διακυβέρνηση μέσω αυτής της πλατφόρμας. Ωστόσο, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία και την άνοδο της έντασης στη Μέση Ανατολή, οι αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα επικεντρώνονται περισσότερο στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών παρά στο ίδιο το φόρουμ.

Ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε για την πρωτοβουλία Belt and Road κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη δεξίωση καλωσορίσματος. Επιβεβαίωσε την πρόθεση της Κίνας για διεθνή οικονομική συνεργασία και επικεντρώθηκε στις γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που έθεσε ο Σι Τζινπίνγκ ήταν οι οκτώ δράσεις που η Κίνα θα αναλάβει για την από κοινού κατασκευή υψηλής ποιότητας της πρωτοβουλίας Belt and Road. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας πιλοτικής συνεργασίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο Silk Road, η άρση των περιορισμών στις ξένες επενδύσεις στον μεταποιητικό τομέα και η διοργάνωση της «Παγκόσμιας Έκθεσης Ψηφιακού Εμπορίου» κάθε χρόνο.

Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με ηγέτες από διάφορες χώρες, όπως Ινδονησία, Σερβία, Χιλή, Καζακστάν, Ουγγαρία, Παπούα Νέα Γουινέα και Αιθιοπία. Ωστόσο, η προσοχή του κόσμου επικεντρώνεται στη συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο αποκαλεί “αγαπητό φίλο”. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν σε μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την απομόνωση της Ρωσίας.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην τελετή έναρξης του φόρουμ και αντάλλαξαν ευχές. Οι προσωπικές συνομιλίες τους αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, επισκέπτεται το Ισραήλ για να εκφράσει την υποστήριξή του και να προσπαθήσει να περιορίσει τις απώλειες αμάχων και την εξάπλωση των συγκρούσεων.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία, δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πιστεύουν ότι το κύριο καίριο ζήτημα στη σύγκρουση είναι η έλλειψη δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους. Οι απόψεις τους θα κεντρίζουν ιδιαίτερα την προσοχή κατά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.

Το Φόρουμ Belt and Road προσφέρει μια ευκαιρία για τον Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ να επιδείξουν τη συμμαχία τους, αλλά δεν αναμένεται να συνάψουν νέες μεγάλες συμφωνίες. Η Κίνα κρατά τα χαρτιά της στο τραπέζι και η Ρωσία έχει καταλάβει έναν ιδιαίτερο ρόλο στον παγκόσμιο χώρο.

Οι συνεργασίες και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road συνεχίζονται, καθώς η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να ενισχύουν τις σχέσεις τους με διεθνείς εταίρους. Η ειρήνη, η ανάπτυξη και η συνεργασία παραμένουν οι καλύτεροι σύμμαχοι για μια καλύτερη ζωή. Και αυτή η φιλοδοξία δεν θα σταματήσει ποτέ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Lâm Anh Care, επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *